دوگانگی
آزمایش دو شکاف آزمایشی بود که توسط توماس یانگ انجام شد و طی اون به صورت تجربی ثابت شد که ماهیت ذره ای-موجی نور از هم تفکیک ناپذیره!
آزمایش دو شکاف به زبان ساده :)
اما بعدتر.. برای رفع چالشی که با انجام آزمایش دو شکاف پیش اومده بود.. آزمایش انتخاب تاخیری ( delayed choice ) توسط میلر پیشنهاد شد. این آزمایش (و آزمایش Delayed choice quantum eraser ) نوع پیشرفته تر همون آزماش دو شکاف هستند.
طی این آزمایش، پس از شلیک یک فوتون از منبع ، ردیابهایی در مسیر حرکت اون فوتون قرار میدن تا مسیرش رو تشخیص بدن و اینکه متوجه بشن که بالاخره حرکت فوتون به صورت ذرهایه یا موجی.
این ردیابها درست در نزدیک پردۀ آشکار ساز قرار میگیرن تا فوتون شلیک شده دیگه قادر به تغییر ماهیت خودش نباشه و معلوم بشه که به صورت ذره ای به پرده برخورد میکنه یا موجی!
اما جالب اینجاست که اگر ردیاب خاموش باشه، نوارهای روشن و تاریک روی پرده ایجاد میشه(یعنی اون ذره ماهیت موجی داره)، اما وقتی ردیاب روشن میشه و فوتون رو detect میکنه، فوتون به صورت یک ذره به پرده برخورد میکنه! و این یعنی ..
فوتون یا میتونه آینده رو پیش بینی کنه و بدونه که ردیاب روشن خواهد شد یا نه و متناسب با اون، خاصیت ذره ای یا موجی از خودش بروز بده! و یا قادر به تغییر رفتارش در گذشته هستش !!
پ ن :
ای عجب بحریست پنهان لیک چندان آشکار کـز نـم او ذره ذره تــا ابـــد مـوج آور است
صورتی کــآن در درون آینــه از عکس توست در درون آینه هر جـا که گویی مضمر است...
عطار